Eestis on taimekaitsevahendite jääke toidus teistest Euroopa riikidest vähem

Euroopa toiduohutusameti (EFSA) raporti järgi on taimekaitsevahendite jääke toidus tuvastatud kõige vähem Soome päritolu toidust, Eesti päritolu toit on pestitsiidivaba toidu poolest kõikide Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna riikide seas teisel kohal. 

Kõige vähem leiti 2015. aastal Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna riikide poolt võetud proovidest taimekaitsevahendite jääke Soome päritolu  toidust, millest 11,3 protsenti  olid sellised, kust leiti taimekaitsevahendite jääke. Puhtuse poolest järgmine oli Eesti päritolu toit, millest 18,5 protsendi sisaldas vähemalt üht taimekaitsevahendi jääki. Kõikidest Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna päritolu toidu proovidest, mis 2015. aastal võeti, leiti 43,8  protsendis proovides mõne taimekaitsevahendi jääki.

Kõige rohkem taimekaitsevahendite jääke leiti Hispaania ja Belgia päritolu toidu proovidest. Samas kui pöörata tähelepanu vaid nendele proovidele, kus taimekaitsevahendite jääkide sisaldus on suurem kui kehtestatud piirnorm, oli kõige kehvem Küprose ja Malta päritolu toit. Mõlema riigi päritolu toidu  proovidest oli 5,5 protsenti sellised, kus taimekaitsevahendite jääke on lubatust rohkem. Kehtestatud piirnormi ületasid rohkem ka Portugali, Kreeka, Poola ja Prantsusmaa päritolu toidust võetud proovid.

Raporti järgi on Euroopa Liidus tarbitud toit endiselt suuremas osas taimekaitsevahendite jääkidest vaba või kui neid ka leitakse, on jääkide kogused toidus väikesed ning vastavad õigusaktiga kehtestatud piirnormidele. 2015. aastal Euroopa Liidus ja Euroopa Majanduspiirkonnas võetud toidu proovidest oli 97,2 protsenti sellised, kus pestitsiidi jäägid ei ületanud piirnorme. Sarnane oli tulemus ka 2014. aastal tehtud uuringus.

Eestis võeti 2015. aastal taimekaitsevahendite jääkide sisalduse uurimiseks 327 proovi. Euroopas analüüsiti 2015. aastal kokku 84 341 proovi, millest analüüsiti kokku 774 erinevat taimekaitsevahendite jääki.

Euroopa Liidu riigid pidid 2015. aastal proove võtma 11 erinevast tootegrupist: bakla˛aanidest, banaanidest, brokkolist, viinamarjades, apelsinimahlast, hernestest, paprikatest, oliiviõlist, nisust, võist ja kanamunadest. Iga toidugrupi kohta pidid osalevad riigid võtma vähemalt 15 proovi, kõiki proove tuli analüüsida vähemalt 164 taimekaitsevahendi jäägi suhtes.

Uuringu täistekst on leitav siit: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4791/epdf

Web by OK Interactive